Holttestfelajánlás

Mortui vivos docent - A halottak tanítják az élőket

Az orvosoknak először a Ptolemaiosz-dinasztia idején (kr. e. 320-30) engedélyezték az emberi testek boncolását ismereteik bővítése céljából. Ma több mint 2000 évvel később a boncolások még mindig elengedhetetlen részét alkotják az orvosképzésnek. Ez az egyetlen módszer, amellyel a leendő orvosok anatómiai tudásukat legbiztosabban megalapozhatják, miközben manuális készségekkel gyarapodnak. A megszerzett ismeretek elengedhetetlenek gyógyító tevékenységük gyakorlásához, legyen az egy általános vizsgálat vagy egy sebészeti beavatkozás.

A Semmelweis Egyetemen a boncolások nélkül nem valósulhatna meg az a magas szintű anatómiai képzés, amit az egész Világon elismernek. Ez azoknak az önzetlen embertársainknak köszönhető, akik haláluk után testükkel az orvostudomány oktatását szolgálják. A magyar törvények lehetővé teszik, hogy saját, ill. elhunyt hozzátartozója testét erre a nemes célra felajánlja.

Fontos elmondanunk, hogy az oktatás során a ránk bízott testeket a legmesszemenőbb kegyeleti és etikai szabályokat betartva kezeljük, ill. hogy a holttestekért nem áll módunkban anyagi ellenszolgáltatást biztosítani. Az Egyetem a későbbi hamvasztás és egyetemi parcellában való elhelyezés és sírgondozás költségeit vállalja magára.     

Ügyintéző: Csömörné Fadgyas Brigitta, telefon: 06-1-2156920/53699